Лекари: след секцио дъвчете дъвка

Помага за изчистване на стомаха

Снимка: Guliver / iStock

След обстоен анализ на много проучвания, лекари потвърдиха, че дъвченето на дъвка след секцио е лесен и безвреден начин за възстановяване на функцията на червата.

Все по-често жените раждат оперативно. И хирургичната намеса не е без последици за майката. Нежелателните странични ефекти обикновено са свързани с храносмилателната система и изчистването на червата.

Често родилката страда от запек, който продължава часове, а понякога и дни. За неприятното състояние има бързо и лесно решение – веднага след секциото да започне да дъвче дъвка. Предложението е на бразилски учени, които публикуват откритието си в сп. Cochrane.

Те обясняват, че след хирургично раждане, дъвката помага на червата да поемат отново функциите си и перисталтиката се задейства по-бързо. Проучването им обхваща 17 публикации, проследили състоянието на 3 149 бременни, които са родили със секцио от 9 страни по света. 

Едните дъвкали дъвка веднага след раждането, другите започнали 12 часа по-късно, а трета контролна група била оставена на обичайния режим. 
Резултатите сочат, че тези жени, които започнали да дъвчат дъвката непосредствено след секциото, възстановили най-бързо чревните си функции. Те успели да се облекчат 7 часа по-късно.

Снимка: Guliver / iStock

„Този ефект се наблюдава не само след секцио, но и след всяка коремна операция“, допълват учените

Лечебният ефект не зависи от това колко продължително се дъвче дъвката, дали жените се хранят бързо, дали се лишават от храна, дали цезаровото сечение е направено планово или по спешност.
И още нещо важно – жени, които са дъвкали дъвка, 2 пъти по-рядко получават илеус – кимбинация от симптоми, които включват подуване на корема, крампи, гадене, повръщане и невъзможност за ходене по голяма нужда.

Проучването ще продължи. Предстои учените да си отговорят на още въпроси – колко е оптималното време за дъвчене на дъвка и кога точно да започне, за да има максимален ефект.

Източник: parents.fr

Коментари
Последни видеа