Соята влошава качествата на спермата

Растителните естрогени потискат плодовитостта на мъжа

14 септември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Фитоестрогените, които съдържа соята, имат негативен ефект върху плодовитостта на мъже, сочат проучвания на испански учени.

Соята често се препоръчва за периода на менопаузата, като естествен заместител на хормоналната терапия. Ново проучване сочи, че тя може да има нежелателни ефекти върху оплодителната мощ на мъжа.

„Някои вещества в спермата могат да попречат на оплождането. Те идват от външната среда и влияят на ендокринната система, но могат да се дължат и на соята“, обяснява д-р Франциско Домингес, ръководил на проучването от Фондацията за репродуктивно здраве. Резултатите са изнесени на 72-ия конгрес на Американската асоциация по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити.

Проучването сочи, че така наречените фитоестрогени (растителен аналог на човешкия хормон естроген), които се съдържат в соевите зърна, в соевото мляко и тофу, както и метил парабените от козметичните продукти, влошават качествата на спермата и намаляват оплодителните възможности на мъжа.

„Подобни проучвания ни помагат да си изясним кои са факторите, които се отразяват на оплодителните възможности на мъжа и ни позволяват да вземем мерки, за да постигнем по-добър резултат при лечение на безплодието“, обяснява д-р Домингес.

Източник: topsante

Коментари
Последни видеа