Три екипа лекари спасявят родилка и бебето ѝ

Сложната операция е направена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Снимка: Guliver / iStock

Екип от акушер-гинеколози, съдови хирурзи, анестезиолози и неонатолози от "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" извърши уникална за страната мултидисциплинарна процедура, при която беше спасен животът на бременна и недоносеното ѝ бебе. 

Жената била в 30-ата гестационна седмица, имала вече две раждания чрез цезарово сечение, но развила така наречената плацента превия перкрета. При това състояние плацентата е разположена пред бебето, преминава през цялата маточна стена, достига и се сраства с пикочния мехур. 

Тежкото усложнение на бременността налага бебето да се роди оперативно, а матката да се отстрани веднага след това, тъй като плацентата не може да бъде отделена от нея. 
Съществува обаче висок риск за живота на майката, тъй като операцията е свързана с голяма кръвозагуба – средно  2 до 5 литра кръв.

„В началото на операцията за раждане на бебето, чрез специални катетри, съдовите хирурзи спряха кръвотока по основните артерии, които снабдяват с кръв матката. Така кръвозагубата значително се намали. Беше обаче жизнено важно бебето да се извади веднага, за да оцелее“ , обясни началникът на отделението по Акушерство и високорискова бременност доц. Петър Марков.

Снимка: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Това е един от двата случая от началото на годината, при които акушер-гинеколози и съдови хирурзи работят в екип за спасяване живота на родилка.
Другият случай е на жена след трето цезарово сечение, която 20 дни след раждане вдига висока температура и постъпва за лечение на тромбофлебит.

Въпреки съвременното антибиотично лечение, състоянието ѝ остава тежко. Това налага екипът да вземе вземе тежкото решение за отстраняване на матката.
Операцията е извършена отново в екип със съдовите хирурзи, които поставят специален стент във вена кава, за да предотвратят риска от белодробна емболия.

Коментари
Последни видеа