Учени: Не бързайте с раждането на второ дете

Трябва да мине поне 1,5 г., за да се възстанови организмът на майката

Снимка: Guliver / iStock

Ако зачеването на второ дете е в момент, преди първото да е навършило година и половина, бъдещото дете е в риск да получи разстройство от аутистичния спектър.

Специалисти от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта, САЩ, са изучили медицинските данни на над 300 деца с диагноза „аутизъм“ и над 600 – без него.

Въз основа на получените резултати те са стигнали до извода, че жени, които забременяват скоро след първото раждане, 50 процента по-често раждат аутист.

Ако зачеването е година и половина след предишното раждане, рискът от развитие на аутизъм намалява двойно, пише detstrana.ru.

Причината според учените е в умората на организма. Нужно е той да се възстанови от предишната бременност, да събере сили, необходими за износването и кърменето на следващото дете.

Изследователи от университета във Вирджиния не бързат да правят изводи за причинно-следствената връзка между продължителното кърмене и намаляването на признаците на аутизъм при бъдещите деца.

Но, анализирайки резултатите от своя пореден експеримент, те са уверени: близкият контакт с майката, в това число и от физическа гледна точка, играе определена роля за по-късните симптоми на аутистични прояви.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа