Бебета с COVID-19 боледуват леко

Учените: отделят обаче голямо количество вируси

24 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бебета на възраст до 90 дни, които са с положителен тест за коронавирус, се чувстват добре. Инфекцията на практика не засяга белия им дроб. Често високата температура е единствен и основен симптом на болестта, сочи проучване на екип от болницата Ann & Robert H. Lurie в Чикаго. Резултатите от него бяха публикувани в престижното списание The Journal of Pediatrics.

„Въпреки че данните за деца с COVID-19 са доста ограничени, нашите наблюдения и резултати сочат, че те боледуват леко и няма висок риск от тежко протичане на инфекцията. Така както беше съобщено и от китайските лекари в началото на пандемията.
Повечето бебета бяха с висока температура, което е единствен симптом на COVID-19 “,
каза д.м.н. Лина Б. Митхал, експерт по инфекциозни заболявания и водещ изследовател в болницата.

Изследването 

В изследването са включени 18 деца. Половината от тях са хоспитализирани в многопрофилни болници. Нито едно не се е нуждаело от кислород, респираторна поддръжка или интензивна терапия.
Те били хоспитализирани за наблюдение, мониторинг на кърменето и, за да се изключи бактериална инфекция от венозното приложение на антибиотиците при бебета на възраст до 60 дни.
6 от деветте бебета имали слаб апетит, повръщане и диария. Преди появата на стомашно-чревните оплаквания, те имали кашлица и леко затруднено дишане.

В пробите от лигавицата на носа обаче, учените установили изключително много вирусни частици, независимо от лекото протичане на болестта, пише MedikForum.

 

 

Коментари
Последни видеа