Чаша сок от нар с неочаквана полза за бременната

Ускорява развитието на мозъка на бебето в утробата

25 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Сокът от нар е богат на полифеноли – природни вещества, които са особено полезни за нервната система и интелектуалното развитие, защото защитават невроните от увреждане и разрушаване. Педиатри от няколко американски болници и университета проучват въздействието му върху бъдещите майки и най-вече как този екстракт се отразява на развитието на бебето в утробата – на неговия ръст и тегло.
В проучването им са включени 78 бременни в 24-34 гестационна седмица с диагноза „задържане развитието на бебето в утробата“. Те били разделени на две групи – едните приемали всеки ден по чаша сок от нар (200грама), другите – плацебо ( също червен сок, но не от нар, а без полифеноли). Като никоя жена не знаела в коя точно група е. Проучването продължило до края на бременността.
Учените проследили и сравнили резултатите от изследването на мозъка с магнитен резонанс на всики новородени. 
Оказало се, че тези бременни, които са пили по чаша сок от нар всеки ден са родили бебета с по-развита и организирана структура на бялото мозъчно вещество – тази тъкан, през която преминават сигналите в централната нервна система.
А това, което е дори по-важно е, че в мозъка им и повече разклонени връзки между различните участъци. А, колкото по-добре комуникират невроните помежду си, толкова интелектът на детето е по-висок, съобщава The Daily Mail.

Учените планират да повторят експеримента като включат повече бременни в проучването. Те са убедени, че чаша сок от нар на ден ще е от огромна полза както за бременната, така и да бебето в утробата.
Известно е, че 1 чаша семена от нар съдържа 30 процента от дневната ви доза витамин C, 36 процента от тази на витамин K, 16 процента от витамин B и 12 процента от калий.
Редовната консумация на сок от нар може да намали артериалното налягане само за 2 седмици. Като същевременно намалява нивата на холестерол, увеличава червените кръвни телца и регулира кръвообращението.
Сокът е особено полезен за хора с болни стави и артрит. Той може да предотврати образуването на ензими, които вредят на ставите.
От сока имат полза не само бременните, но и всички хора. Така че – пийте сок от нар!

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа