Да ходим вкъщи с дрехите и обувките за навън е опасно

Бактериите по тях могат да доведат до редица сериозни заболявания

09 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Американските изследователи Райхан Хан и Марк Странд в продължение на много години изучавали влиянието на външния прах и микрочастици върху здравето, пише medikforum.ru. В резултат двамата издават книгата "Външният прах и влиянието му върху човешкото здраве", в която твърдят, че в никакъв случай не трябва да ходим с външните дрехи у дома, това е опасно. 

Учените установили, че твърдите частици от външен прах съдържат в себе си цинк, алуминий и други метали, които способстват провокирането на сериозни заболявания в дихателната система. Въпросните частици засядат на повърхността на дрехите и обувките, докато вървим по улицата, а в автомобилите се срещали на практика навсякъде. Поради тази причина не трябва да ходите вътре и навън с едни и същи дрехи. 

Най-опасно е да се влиза в жилищни помещения с обувки за навън: според специалистите, така може да се разболеем от листериоза, която се предизвиква от бактерии, живеещи върху обувките. Заболяването води до спонтанни аборти и дори развитието на менингит. Освен това, бактериите, които живеят върху обувките, са опасни и защото могат да предизвикат симптоми на проява на енцефалит - заболяване на главния мозък, при което човек е атакуван от пристъпи на загуба на съзнание, гадене, сънливост и епилептични пристъпи.

В този смисъл, подчертават учените, домашните дрехи са не само за удобство, но и за безопасност.

Коментари
Последни видеа