Детският диабет става все по-чест

Какво трябва да знаят родителите, за да предпазят детето

14 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Все по-чести са заболяванията на децата с диабет тип 2. Причините за появата на този тип диабет отдавна са известни - обездвижване, излишни килограми и затлъстяване, и разбира се - наследствеността. Ако обаче успеем да предотвратим първите 3 фактора, които изцяло зависят от семейството, режима на спорт и на хранене, наследствеността може и да не прояви.

Какво трябва да знаят родителите, за да предпазят детето, припомняме днес 14 ноември в Световния ден за борба с диабета

Пикът на заболявания е през пубертета

Болните деца с диабет у нас са около 2500 –3000, въпреки, че няма точна статистика. Боледуват еднакво както момчета, така и момичета.
Пикът на заболяванията е в пубертета, защото това е възрастта на стреса. 
През последните години обаче има и втори пик, което е особено тревожно.

Той се явява в предучилищната възраст - при 3-6-годишните. Факт, който вещае увеличение на заболяванията в бъдеще, коментират специалисти. 
По висок е рискът, ако детето е с наднормено тегло или боледува често от дихателни инфекции. 
Обикновено пред диабетното състояние съществува години наред, но се отключва в пубертета. 
Болестта е наследствена, но има различно „лице“. При едни тя се явява като диабет, а при други като някакъв антоимунен процес - заболяване на щитовидната, надбъбречната жлеза, или различни кожни прояви.

У нас данните за наднормено тегло и затлъстяване при подрастващите през последните години са тревожни. 
Проблемът с наднорменото тегло при момчетата е по-сериозен: 7,1% от всички момчета от 0 до 18 години са със затлъстяване. При момичетата този процент е 2,2.

А, според диетолозите,  хранителният режим и качеството на консумираните храни са от основно значение и при тази болест. И съветват родителите децата да закусват в къщи и да им им приготвят в къщи здравословна втора закуска, не да разчитат на вафли и кифли от училищния бюфет.

Доказано е, че кърменето през първите 6 месеца може да предпази от диабет. Важно е  бебета от фамилии с диабет и други ендокринни заболявания да са на естествено хранене. Защото кравето мляко и адаптираните млека, които се правят обикновено на базата на кравето, могат да отключат автоимунните процеси.

Мона Василава

 

Коментари
Последни видеа