Домашният прах бъка от отрови

Фталатите носят риск от рак и безплодие

04 януари 2019 г.

Снимка: Guliver /iStock

Всеки път, когато правите голямото чистене на дома, вие се излагате на коктейл от отрови – над 45 химични продукта, които са вредни за здравето и увеличават риска от рак и безплодие.

Те идват от подовите настилки, от продуктите на битовата химия и тези за поддържане на хигиена. Частици от тях попадат в праха на жилищата ни.

„Смятаме своя дом за защитен и безопасен, но точно тук могат да се открият куп токсични химични вещества, от продуктите, които използваме всеки ден“, обяснява д-р Вена Сингла, шеф на проучването за замърсителите в дома, направено по инициатива на Natural Resources Defense Council на Калифорния.

Над 45 химикала присъстват в праха в жилищата ни. Учените открили и описали десетки токсични вещества, които увеличават риска от рак и безплодие.

„Тези вещества присъстват във въздуха и с него могат лесно да „влязат“ в тялото ни при всяко вдишване или, когато допираме ръка до устата си, след като сме пипали мебелите, например. 

Открихме, че в домашния прах присъстват най-често фталати, феноли и парфюми. Излагането на фталати може да натовари и затрудни работата на ендокринната система, което пряко се отразява на умствения капацитет и на IQ. То води също така и до проблеми с дишането“, подчертават учените.

Фталатите са химически съединения, които се слагат в пластмасата, за да стане по-гъвкава. Най-често в домовете ни присъства поливенилхлорид, известен още като PVC. Той се използва за подови настилки, стенни облицовки, завеси, играчки, козметика.

Предишни проучвания доказаха, че фталатите са особено опасни за децата и предразполагат към алергии и астма.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа