Експерти: забранете рисунките по детското лице

Откриха вредни вещества в боите и макиажа

11 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Боите, с които се правят рисунките по детско лице за празник, рожден ден, карнавал или при посещение в детския център в мола, съдържат вещества, които са потенциално канцерогенни, предизвикват алергични реакции и ендокринни проблеми ...
Предупреждението е на Националната асоциация за защита на потребителите на Франция

Тя публикува резултатите от анализ на продукти за макиаж, предназначени за деца над 3 години - 2 вида блясък за устни, 5 марки лак за нокти и кутии с гримове за деца.

В червилата и в блясъка за устни са открити високи нива на хидрокарбонати на минерални масла, деривати на петрола, които според експертите се натрупват в организма, натоварват черния дроб и са потенциални канцерогени.

В тестваните марки на блясък за устни са открити до 42% хидрокарбонати на минерални масла, като максимално приемливата доза е до 5%.
Лакът за нокти съдържа алергени и може да повлияе на ендокринната система на детето, алармират учените.

Експерти съветват родителите да отлагат възможно най-много използването на макиаж, лак за нокти и всякакъв вид продукти, с които се рисува по лицето на децата. Ако е възможно те да се използват рядко – само за празник, карнавал или по специален повод.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа