Електронната музика пъди комарите

Най-ефективен репелент е стилът дъбстеп

05 април 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty

Слънцето нежно гали кожата ви, вятърът роши косата, отпивате с наслада от коктейла си, когато чувате досадното бъздене на комар. Цялата идилия отива по дяволите. Причината е вероятно, че не слушате правилната музика. Пуснете си електронна музика, ако не искате кожата ви да стене на решето и да се чешете седмици наред.

Южноамерикански учени доказаха това на практика. Резултатите от проучването им оповести Националния институт по здравеопазване на САЩ. 
„Звукът има важна роля в размножаването, оцеляването и живота на много животински видове“, обясниха учените пред BBC. Те изследват онези комари, които пренасят опасни болести.

Дъбстепът е направление в електронната музика, което става популярно във Великобритания в началото на 2000 г. и се отличава с неравни и ритми с високи и ниски честоти. 
Учените установяват, че стилът дъбстеп е особено ефективен начин за защита от комарите и ги отблъсква като най-мощен репелент. Биолозите твърдят, че наблюдаваните от тях кръвосмучещи се влияят от звука и той променя инстинктите им.

Те изследвали поведението на комари. Едните „слушали“ композиции дъбстеп на Scary Monsters and Nice Sprites известна песен на Skrillex.
Другите насекоми били оставени без музика, в тиха среда.


 

Skrillex е най-ефективният репелент 
Снимка: Guliver / Getty

Така установили, че комарите, които слушали Skrillex, рязко загубили апетит и те не нападали хора.

Учените установили и нещо още по-интересно. Че дъбстепът не само отблъсква комарите, но и намалява желанието им да се размножават.
Според тях откритието е много голямо, защото ще помогне за разработването на екологични средства за борба с комарите, които разнасят опасни болести като жълта треска, Зика и малария.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа