Епидемиолози: не пътувайте в райони със зараза на зика

Какви са начините да се предпазим

07 юли 2016 г.

Балдахин пази от нашествието на комарите.

Националният център за заразни и паразитни болести съветва на сайта си www.ncipd.org.

Какви мерки за защита трябва да се предприемат

Според информацията, съдържаща се в епидемиологичните бюлетини и медийните доклади на Министерствата на здравеопазването на засегнатите страни, в момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиника. Има случаи в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити.

Затова нашите епидемиолози препоръчват:

- Пътуващите към засегнатите райони да използват индивидуални предпазни средства срещу комари:

- Дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото.

- Репеленти , които да се ползват според инструкциите на производителя. Репеленти, съдържащи диетилтолуамид, не се препоръчват за използване при деца под тримесечна възраст.

- Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време – от сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато  активността на комарите е най-висока.

- Да се използват мрежи против комари, независимо дали са импрегнирани с репелент или не.

- Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави.

- Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта.

- Три седмици, след като са се завърнали от засегнати райони, ако получат симптоми, наподобяващи тези на денга, чикунгуня или зика, трябва да се свържат със своя лекар.

- Бременни, които са пътували до засегнат район, трябва да съобщят за пътуването си на своя наблюдаващ лекар, за да бъдат наблюдавани.

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.