Как разводът влияе на здравето на децата

Какъв тип раздяла е по-добра за малките

26 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Психолози от Университета "Карнеги Мелън", САЩ, чиято статия е публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, рашили да изследват как обстановката в семейството след развода влияе на имунната система на децата, когато пораснат.

За целта учените провели следния експеримент: сложили под карантина повече от 200 здрави човека на възраст от 18 до 55 години, подложили ги на вирус, който обикновено предизвиква остро респираторно заболяване, и в течение на пет дена наблюдавали за здравословното състояние на участниците. Половината от хората били деца на разведени родители, а останалите - от пълни семейства.

Резултатите били, меко казано, интригуващи: у тези участници, при които родителите след развода се разделили и повече никога не общували един с друг, шансът да се разболеят се оказал по-висок, отколкото при тези, чиито родители не са разведени.

Анализите показали, че организмът на децата на самотни родители по-лесно допускал вируса. В същото време у хората, чиито родители след развода продължили да си общуват един с друг, както и при тези от пълни семейства, рискът да се разболеят бил съвсем еднакъв. 

"Стресовите преживявания в ранните години правят нещо на физиологията, което влошава здравето, прави ни по-предразположени към инфекциозни и хронични заболявания дори 20-40 години след като нещото се е случило", отбелязва един от авторите на изследването Майкъл Мърфи. При това, както подчертава неговият съавтор Шелдън Коен, на първо място от семейните конфликти страда именно имунната система на детето.

"Получените от нас данни говорят за това, че не всички разводи влияят еднакво. Ако отношенията между родителите след това са съхранени, нормалното общуване между тях изпълнява ролята на буфер, като защитава детето от разрушителните за здравето му последствия от развода", пояснява Коен.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа