Как трябва и не трябва да наказваме децата

Излезе нова препоръчителна програма от Американската педиатрична академия

08 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Тежките последствия от неправилни методи на възпитание могат да се проявят, дори и след като децата са вече в зряла възраст. Това се казва в новото заявление на Американската педиатрична академия, с цел е да се отчете кои са най-ефективните и безопасни мерки, които могат да използват родителите за влияние върху поведението на децата, вместо да прибягват към физическо насилие. Проучването представлява повече от 67 хиляди педиатъра в САЩ и е публикувано в списание Pediatrics.

Родителите в никакъв случай не трябва да удрят, пляскат, блъскат деца, които се държат лошо, както и да ги оскърбяват, да им се подиграват и унижават или да ги засрамват, предупреждават педиатрите. Подобни методи на възпитание не дават желания ефект и могат да доведат до повишаване на агресивността у детето, намаляване на обема на сивото вещество в главния мозък и към увеличаването на риска от наркозависимости, депресии и самоубийствени наклонности в зряла възраст. Авторите се позовават на нови научни данни, които са анализирали през последните 20 години.
Вместо физически наказания, шантаж и заплахи, педиатрите препоръчват на родителите да използват други, по-малко травмиращи начини на наказание, като се абстрахират от възрастта и личностните особености на детето.
Един от авторите на изследването - Робърт Седж, пояснява в интервю за CNN, че за до първата годинка на детето отличен начин за въздействие е просто да го разсеете: „Вземете го на ръце и се опитайте да обърнете вниманието му върху нещо друго“, съветва д-р Седж.

За деца от тригодишна до предучилищна възраст той препоръчва като наказание „метода на таймаута“ – когато детето е оставено за кратко време да постои само, а вие го игнорирате.
Съветваме родителите да обръщат внимание на доброто поведение на детето и да са взискателни, когато то се държи лошо. Очевидно на децата им е важно родителското внимание, те жадуват за него, затова и „таймаута“ работи добре.“ За двегодишното дете подобно наказание може да продължи оптимално до две минути. А за по-големите може да е по-ефективно да им покажете демонстрация на естествените последствия от лошото им поведение, казва д-р Седж. „Отношенията с родителите са най-важните в живота, затова има смисъл те да бъдат изпълнени с любов и разбиране, да се изключи или ограничи в тях процента на страха и насилието“, отбелязва експертът.

Източник: deti.mail.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа