Какъв климат предпочита коронавирусът

Каква температура и влажност на въздуха улесняват разпространението му

14 юни 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

С последни данни за „характера“ на коронавируса излезе онлайн изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open. Проучването е върху климатичните особености, които улесняват разпространението на вируса - „любима“ температура и влажност на въздуха.
Изследването на международен екип доказа, че за SARS-CoV-2 има климат който е най-благоприятен - това е прохладното и сухо време.

„Смятаме, че SARS-CoV-2 най-трудно се разпространява при висока температура на околната среда и висока влажност“ , съобщи Мохамед Саджади от Института по вирусология към Университета в Мерилед.
Учените проследили разпространението на вируса в 50 града на света. Те били разделени на групи с най-високи показатели на заболеваемост: Ухан (КНР), Токио (Япония), Тегу (Южна Корея), Кум (Иран),Милано (Италия), Париж (Франция), Сиатъл (САЩ), Мадрид (Испания).
Така учените стигнали до извод, че новият коронавирус се разпространява особено активно, когато температурата се колебае в диапазон +5 до +10 градуса по Целзий и влажност 44 до 84%.
Според авторите на проучването, изучаването на климатичните особености и промени, може да помогне в прогнозите за бъдещи епидемични взривове.

 

Коментари
Последни видеа