Менопаузата намалява работоспособността на 25% от жените

Освен в здравословен, това се превръща и в икономически проблем

09 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

У всяка четвърта дама след 50-те климаксът предизвиква доста тежки последствия. Сред тях са проблеми с паметта и тревожни състояния, пише medikforum.ru. Освен това менопаузата протича толкова неприятно, че негативно влияе на отношенията им и в семейството, и на работното място. Жените в подобно положение дори обмислят възможността да намалят работното си натоварване, тъй като се справят с изпълнението на задълженията си все по-лошо.

Изследване на британски учени показа, че половината жени в страната на възраст между 50 и 64 години, които са около два милиона души, впоследствие взимат допълнителни часове за работа, за да компенсират изгубеното време, заради симптоми на менопаузата.

Много малка част от жените, които се сблъскват с тежките симптоми на климакса, разговарят с работодателите си по този повод“, казват авторите на изследването. „Недостатъчното провеждане на подобни диалози и липсата на откритост дават сериозно негативно отражение върху цялата ни икономика. Съществува опасност да изгубим значително количество квалифицирани кадри и таланти поради тази причина.

Известни са различни методи за борба с тежките симптоми на менопаузата. Преди всичко в подобни случаи на жените се предлага да се подложат на хормонозаместителна терапия, която да компенсира недостига на хормона естроген в тялото. Но при нея се наблюдават редица противопоказания и странични ефекти.

Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа