Напитки, които развалят зъбите на децата

Киселините в тях рушат емайла и го пигментират

18 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Всяка година консумацията на Coca-Cola, Red Bull и всякакви подобни напитки се увеличава. Известно е, че киселините, които те съдържат, атакуват емайла, който защитава зъбите и са причина да ерозия. И в най-лошия случай това може да доведе до увреждането и до обезцветяването на зъбите, пише Tages-Anzeiger.

Проблемът става все по-сериозен, според проф. Адриан Луси от Университета на Берн.
Стоматолози и инженер-химици изследвали над 100 напитки, хранителни продукти и лекарства.
Оказало се, че напитките имат най-мощен „ерозионен потенциал“, който, според направените тестове, значително намалил твърдостта на емайла.
По данни на Швейцарската асоциация на стоматолозите ерозията на емайла засяга една трета от хората между 26 и 30 години и почти 50% от тези между 45 -50. Последиците от това могат да са болезнени: зъбите реагират на сладко, кисело, на всяка смяна на температурата на храната и напитките, които човек консумира. 
А причината за преждевременната ерозия на емайла на зъба са киселите храни и напитки, които се консумират от най-ранна възраст.

Известно е, че емайлът на зъбите е много важен, защото осигурява не само лъскавина и красота, но и здравината им.
Според проучването Rivella Blue, Fanta Orange и леките версии на Coca-Cola и Pepsi Cola оказват особено негативно влияние на зъбите. Също така опасни за децата са и сладките напитки.
Единствено бирата не носи щети за зъбния емайл. Обяснението е, че някои белтъци в пивото противодействат на ерозията, но учените все още нямат отговор кои са те конкретно.

„Основен ключов фактор остава хигиената. Редовното и правилно миене на зъбите е най-важно. След консумация на каквито и да е напитки и храни, те трябва да се мият или поне устата да се изплаква, а средата да се неутрализира с пастата за зъби“, съветва Кристиян Цвелен от Асоциацията на швейцарските производители, цитирана от medikforum.ru.

 

 

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.