Наследственост или вредни навици – каква е причината за болестите

Проведе се най-мащабното изследване по темата

15 януари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

На какво се дължат болестите – външни обстоятелства или гени? Този въпрос е в основата на най-мащабното изследване по рода си, проведено от учени от Харвардския университет.

Специалистите са анализирали информация за повече от 35 милиона американци, сред които хиляди близнаци, като данните са от последните над 24 години. Анализът позволил да се даде отговор на въпроса за кои болести причината е генетична и кои възникват под влияние на околната среда и други фактори.

Изводът е, че в голяма част от случаите заболяванията се явяват резултат от две основни обстоятелства, а именно съчетанието на лоша наследственост и външни фактори. Именно външните фактори могат да влияят върху това как се проявяват гените, но в същото време и гените оказват влияние върху това как организма реагира на външни фактори.
Така или иначе, 40% от болестите се явяват следствие от лоша наследственост или особености на ДНК, както показва анализа. 25% са предизвикани изключително от външни условия, включително вредни навици, нездравословен начин на живот, лошо хранене, стрес и т.н.

Учените припомнят, че човека и животните са нещо много повече, отколкото проста ДНК комбинация. Гените на всеки един от нас са уникални, както и обкръжаващата среда, в която се развиваме, защото непрекъснато се променя. Именно това затрудняваше получаването на точен отговор на въпроса гените или други фактори се явяват причина за болестите. Във въпросното изследване огромна роля изиграли близнаците, благодарение на които еднозначно е потвърдена степента на влияние на наследствеността.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.