Най-вредните неща, които влияят върху зрението

Офтамолози дават изненадващ и полезен списък

16 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Експерти съставиха списък на някои всекидневните навици, които могат да предизвикат раздразнение на очите и да намалят остротата на зрението. Ето кои са те:

Както е известно, плуването е чудесен спорт, който профилактира здравето на цялото тяло, особено сърдечните болести и тези на кръвоносните съдове. Но водата в басеините често е обработена освен с хлор и с други химикали, затова без защитни очила е по-добре да не стъпвате в басейн. Още по-лош ефект предизвиква плуването с контактни лещи, в който случай е почти сигурно, че ще си докарате бактериална инфекция.

Източник на патогенни бактерии може да станат и спиралите за очи, които не са от висок клас козметика, тъй като те са способни да намалят остротата на зрението. Експерти препоръчват щателно да избирате козметичните продукти за очи и никога да не ги ползвате, след като е изтекъл срокът им на годност.

Пагубно за зрението се оказва и попадането на пряка слънчева светлина, затова е добре да не сваляте слънцезащитните очила дори и през зимата. Ултравиолетовата светлина не само предизвиква стареенето на кожата, включително и заради непрекъснатото сбръчкване, но е способна значително да навреди на зрението.

Сред вредните неща за очите учените назовават не само увлечението по смартфони и компютри, но и климатиците, пушенето и - изненада - капките за очи, тип "изкуствени сълзи". Прекомерната им употреба може да доведе до нарушения на зрителната функция, а разширението на кръвоносните съдове на очите води до зачервяване на очните ябълки. 

И на финал сме длъжни да кажем, че при най-малки признаци на разстройство на зрението, трябва мигновено да се обърнете за помощ към офтамолог.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа