Ново детайлно изследване за мъжкото безплодие

И какво е общото му с ритъма

22 март 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

На финала на всеки полов акт от 50 до 150 милиона сперматозоида се отправят по половите пътища на жената към своята единствена цел - яйцеклетката. На пътя на мъжките полови клетки им се налага да преодолеят редица смъртоносни за тях препятствия. За целта стигат само 10 от тях, а "победителят", който опложда яйцеклетката, е един.

За да разберат какво помага на точно тези "победители" успешно да преминат през гореспоменатите трудности, група учени от Великобритания и Япония направи мамематически модел на движенията, които се извършват между главата и опашката на сперматозоида.

Както съобщава BBC, изследователите са въвели проста математическа формула, която обяснява успеха на отделните "щастливци".

Цялата работа е в ритъма. Да преодоляват уверено неблагоприятните условия могли само онези сперматозоиди, които се движили в много определен, специфичен ритъм. При това по време на движението на тях им действат сили, аналогични на тези, които действат на движението на заредените частици в магнитните полета.

Сега авторите на изследването планират да наложат този модел върху движението на цяла маса сперматозоиди, за да изолират сред тях "победителите". И така се надяват, че ще помогнат срещу мъжкото безплодие.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа