Обрат: Умерената консумация на кафе сваля кръвното

Само, ако не сте пушач

25 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Радостна новина за любителите на кафето. Бразилски учени от университета в Сао Пауло установиха, че умерената консумация на кафе при непушачи, сваля показателите на кръвното.
Те уточняват, че става дума за 1 до 3 малки чашки кафе на ден. И твърдят, че умерената консумация намалява риска от хипертония при непушачите.
Кафето е една от най-популярните напитки в света и науката непрекъснато открива както полезни така и не дотам полезни свойства в ароматните зърна. Последното проучване, публикувано списание Clinical Nutrition, търси връзката между употребата на кафе и хипертонията.
Досега се твърдеше, че кафето повишава кръвното. Учените обаче доказаха, че това е така, ако човек пуши. А за непушачите кафето носи повече полза, защото понижава риска им от хипертония.
Бразилските учени внимателно проследили какъв е рискът от хипертония при възрастни, които обичат и пият кафе. Проучването им обхваща 15 105 души на възраст от 35 до 74 години от 6 различни града в страната. Периодът на наблюдение бил 3,9 години. Проучването им доказва, че в сравнение с хора, които никога не са консумирали кафе, умереното му пиене, намалява риска от хипертония.
Засега учените нямат обяснение какъв е механизмът на това въздействие. 

Коментари
Последни видеа