От началото на годината по 5-6 ученика на ден са с положителни проби

172 деца и 165 учители са с коронавирус, съобщи министър Вълчев

15 октомври 2020 г.

172 деца и ученици и 165 учители са с положителни проби на коронавирус. Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб за Covid-19.

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе 97-98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова заради Covid-19, а заради настъпването на сезонните вируси. И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат вкъщи“, каза Вълчев.

Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е.

петима на 1 000 ученика в момента не учат,

сочи статистиката.
„Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа“, коментира министърът на образованието.

В две училища в Търговище, в които има по 1200 ученици, продължава тестването за коронавирус. В едното има петима ученици и 1 учител с положителен резултат за коронавирус, а в другото - трима ученици и 8 болни учители.
Вероятно ще се препоръча на училищата да ограничат

незадължителните дейности да се провеждат в електронна среда.

Може да се ограничат и няколкодневните екскурзии и да се отложат за пролетта, допълни Вълчев. наложителни

Здравният министър каза, че в настоящия момент нови мерки не са наложителни, но трябва да се осъзнае необходимостта от спазване на сега съществуващите.

„Ако учениците се тестват със смесени тестове - за коронавирус и за грип, има вероятност резултатът да не истински. Има ясно и точно разписани правила - родителите на всеки ученик с грипоподобни симптоми да се свържат с личния лекар и да изведат детето от училищната среда", каза още министър Ангелов.

 

Коментари
Последни видеа