Откриха причината за неизясненото безплодие при жените

От което страдат 15% от представителките на нежния пол

23 март 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Изследователи от САЩ съобщиха, че са успели да открият причината за неизясненото безплодие у жените. То се нарича така, защото няма никакви медицински фактори, които да пречат на забременяването на жената и износването на плода.

15% от жените в днешно време страдат от такъв тип стерилитет, според статистиката. Проблемът става все по-актуален и болезнен в съвременния свят, затова и учените се опитват да открият причината. И току-що, както пише news.rambler.ru, стана ясно че всичко това се случва, заради мутацията на определен ген.

Учените твърдят, че въпросната мутация се отразява само на способността на зачеване и износване на бебето и няма никакви други последствия. Виновният ген се нарича NLRP и обезпечава настъпването на бременност и щастливото ѝ завършване в нормалния срок.

В него са открити патологични изменения, които водят до спонтанен аборт или изобщо невъзможност за забременяване. В момента учените търсят начин как да "поправят" въпросния ген, за да помогнат на жените в подобна ситуация.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа