Пералнята пречи на фертилността

Канадски учени доказват как вредим на природата и на себе си

12 май 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Кръговратът на природата не е шега работа, лошото е, че човекът все по-често изключва за него и си кара, както знае. И мислейки си, че облекчава живота си, май го утежнява все повече.

Последни проучвания на Университета в Торонто свидетелстват, че има връзка между водата, изхвърляна от пералните машини след пране, и прогресивното намаляване на фертилността на хората. Основни виновници за това са фталатите – група химикали, които се срещат практически навсякъде: от лака за коса, през покритието на диваните, до хапчета, кутии за храна и какво ли още не.

Оказва се, че дрехите ни абсорбират известно количество от въпросните фталати, след което го отделят при всяко пране. Мръсната вода се изхвърля, а с нея и химикалите. Пречиствателните станции може да разтикат най-много 20% от всички вредни съединения, попаднали във водата. После тя се връща обратно в природата, а оттам попада в хранителната верига и фталатите, само че под друга форма, стигат отново до човека.

Насищането на организма с такъв вид съединения може да е една от съществените причини, поради които се наблюдава влошаване на качеството на човешката сперма от 40-те години насам. Все повече млади мъже се оказва, че имат недостатъчно добра сперма (лениви сперматозоиди или изцяло недоразвити), без да са прекарали някакво заболяване в ранна детска възраст, което би могло да окаже такова негативно влияние.

По-интересното е, че същото се наблюдава и при кучетата, отглеждани като домашни любимци. Тяхната фертилност също намалява, като предположенията са, че тъй като са най-близо до бита на хората, те страдат по подобен на човека начин.

Фталатите в човешкия организъм се свързват и със заболяванията на щитовидната жлеза, проблеми с паметта и ученето, забавяне на физическото и умственото развитие, по-ниско IQ, по-ранен пубертет.

Учените тепърва има да установяват как човечеството може да се справи с това, което е създало само, и което, изглежда, лека-полека го убива.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа