Плодовете и зеленчуците не пренасят коронавируса

Той се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивката, плотовете, заради влагата

01 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Немски изследователи от Центъра по вирусология в Бон установиха, че коронавирусът не се задържа по плодовете, зеленчуците, нито по хляба. Основният път на предаване на заразата, както е известно и до момента, е чрез пръски и чрез въздушни капки. Това може да се случи при директен контакт с болен човек (или заразоносител без симптоми) и много често чрез контакт с ръце, ако след това пипнем носа или лицето, пише Live Science.

На повърхности като пластмаса и метал COVID-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго. 
Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му.

Той се задържа и върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност. 
Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек.

Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържаме достатъчно разстояние и редовно мием ръцете си след контакти. Този акт обаче може да намали количеството вируси, с които влизаме в досег.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.