Прах у дома – може затова да сте дебели

Попива химични вещества, които влияят на обмяната на веществата

18 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако в дома има много прах, това може да доведе до проблеми с обмяната на веществата и да повиши риска от наднормено тегло.

Домашният прах е наситен с химични вещества, които летят във въздуха и оказват въздействие на метаболизма, сочи проучване, публикувано в Environmental Science and Technology.  
Всекидневният контакт с тези вещества, допринася за умножаването на мастните клетки, а с това и на наднорменото тегло.

Някои строителни материали и техника, която присъства в повечето жилища, като телевизори, компютри, мебели и килими се третират със синтетични химични продукти. Те се изпаряват във въздуха, а оттам се отлагат в домашния прах, пише Medical News Today.
И хората са в контакт всеки ден, в продължение на дълги часове. 

Британски учени от университета „Дюк“ и американски екип, проучват 11 жилища в Северна Каролина и откриват над 44 химични продукти, които се използват в домакинствата и изследват проби от домашен прах, които слагат в контакт с мастни клетки на мишки. 
Целта на учените била да проследят развитието и промените в тези клетки, и дали те натрупват повече триглицериди. Така те установяват, че близо две трети от химичните продукти допринасят за натрупването на мазнини в клетките и стимулират увеличаването на така наречените адипоцити.

Дори химикалите да са в много слаба концентрация, ефектът на натрупване на мазнини и на разрастване на мастните клетки се запазва.
Изследването разкрива още един фактор, който допринася за нарушаване на обмяната на веществата в организма и води до затлъстяване.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа