Причина №1 за безсънието на майките

Кои са най-честите причини да не си доспиваме, равносметка по повод Световния ден на съня

15 март 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Всеки 2 от 5 жени не спят добре, заради притеснения за децата. Най-големите тревоги, които не им дават покой и през нощта, са свързани с личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22% от тях са силно тревожни и по тези причини не могат да спят, сочи световната статистика. 
Жените се будят повече поради притеснение или стрес. Те са по-чувствителни и отварят очи, когато партньорът им се обръща в леглото. Мъжете се будят от същите притеснения, но най-вече, заради необходимостта да посетят тоалетната и през нощта.

Равносметка за тревогите, които смущават съня, правим на 15 март - Световния ден на съня, а данните са от онлайн проучване в шест държави: Франция, Полша, Италия, Австралия, Япония и САЩ, проведено в началото на 2019 г.
Данните сочат, че 80% от анкетираните имат проблеми със съня и това влошава здравето и качеството им на живот. Половината от тях никога не са лекувани, а 47% от европейците никога не са обсъждали проблема със своя лекар.
Сходни резултати показа и Националният стрес тест „Лека нощ“ , проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре.

Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки

Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. 5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000, по данни на МВР от 2018 г.
Системната умора нарушава концентрацията, способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

В Европа

В Италия не могат да заспят заради проблеми с личните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-вече поради притеснение или стрес (40%) – по често италианките (43%), отколкото италианците (37%).

Когато си лягат, в Полша се притесняват за личните си финанси (42%). Жените (47%) отново са повече от мъжете (36%). Дамите там често се будят през нощта от стрес (48%) или от хъркането и движението на половинките си в леглото (26%). От своя страна тези цифри за господата отново са по-малки – стрес (33%) и въртене на партньора в леглото (15%).

Във Франция освен поради проблеми с парите (39%), не могат да заспят и от притеснения за терористични атаки (12%). Тревогите, свързани с терористичните атаки, са два пъти по-големи от тези в другите европейски държави (6%).

Япония, САЩ и Австралия

В Япония почти 1/3 от жителите на страната споделят, че нищо не може да им попречи да заспят. Очаквано, 26% от американците гледат телевизия до късно, а 41% не могат да заспят поради притеснения за личните си финанси и само 10% спят непробудно през нощта. 21% от жените стоят будни заради социалните мрежи, а едва 15% от мъжете смущават съня си по този начин.

Липсата на сън отключва редица заболявания

При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави хората податливи на редица вируси.

Как можем да си помогнем

Режимът е най-важен. Кофеинът – чай кафе, енергийни напитки, които пием след обяд, ни държат будни.
Специалисти по съня съветват да се ляга рано, по възможност по едно и също време всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна.
Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна.
Технологиите доказано пречат. Синята светлина, която излъчват компютри, смартфоние и телевизори, блокира производството на хормона на съня (мелатонин). Затова заспиваме по-трудно. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

Хапче за сън

Изключително популярни са „хапчетата“ за сън, като повечето съдържат само мелатонин. Той подпомага заспиването, но не може да гарантира поддържането на качествен сън.
Затова е добре избрания продукт да е комплекс с допълнителни съставки и билки. Потърсете „хапче“ за сън с мелатонин, който е в съчетание с витамин B6, маточина, пасифлора и калифорнийски мак, например. Тази комбинация помага по-лесно да заспиваме, да се събуждаме по-рядко през нощта, а на сутринта да се чувстваме отпочинали.

 

Коментари
Последни видеа