Проф. Кантарджиев: Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията

Сега най-важна е самодисциплината. Цял Китай носи маски: носете и вие

28 март 2020 г.

„Досега позабавихме разпространението на тази инфекция. Навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. 
Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията."
Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безплано вовъвеждаме мерки. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и със стъпките, които правим, гледаме да вземем най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

А на въпроса доколко маските предпазват, тъй като се чуват различни мнениия, той бе категоричен: " Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, а ръцете да се дезинфекцират също".

На този етап, когато броят на болните плавно се увеличава, трябва да се внимаваме за няколко неща, предупреди професорът.

Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни  да стигнат до лекар. Това сочи опитътъ на Китай и това препоръчва СЗО.

Всеки рентгенолог е наясно с рентгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора (има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация),  също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели, допълни проф. Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи.
"Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", съветва проф.  Кантарджиев.

 

Коментари
Последни видеа