Раждане без болка: кажете „благодаря“ на гените си

Рядка мутация позволява на някои жени да родят леко и без упойка

25 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Раждането е болезнено. Това не е новина. Степента на болка, която изпитват бъдещите майки обаче е много различна.
Британски учени от Кеймбриджкия университет публикуваха проучване в списание Cell Reports, което обяснява защо едни жени изпитват по-силни болки в сравнение с останалите.
Те изследвали 189 първескини, които са износили бебета и са родили естествен път. Нито една от тях не е пожелала обезболяване. 
„Това е необичайно, особено при първо раждане. При повечето жени се налага упойка – обикновено епидурална анестезия", обяснява анестезиологът Майкъл Ли.

Усещане за болка 

Екипът проверил прага на поносимост на болка на всяка от участничките в проучването.
Оказало се, че те са по-устойчиви на болка и имат по-висок праг на поносимост в сравнение с тези, при които се налага упойка.
Никаква друга разлика в ниво на интелект, образование и емоционалност не били установени.
Така учените стигнали до извода, че причината е в гените – някои имат по-слабо чувствителност към болка. Един специфичен ген е отговорен затова – рядък вариант на гена KCNG4.

Носи го 1 на 100 жени

Той кодира производството на белтък, който контролира провеждането на електрически сигнали в нервните клетки и работи като „превкючвател“.
Жени, които носят редкия ген, са слабо чувствителни към болка. Мутацията повишава прага им на търпимост, бави и отслабва отговора на нервните клетки, които се включват в работа, за да предадат сигнал за болка към главния мозък.

 

Коментари
Последни видеа