С компания в леглото сънят е неспокоен

Дете, куче, коте и дори съпруг пречат

23 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да е спокоен и дълбок сънят, е по-добре да не споделяме леглото с друг – дете, куче, коте или партньор, защото присъствието им в кревата пречи, според анкета проведена от френския Институт за съня.
Предишни проучвания, този път на американски екип от Клиника по съня в Аризона пък твърдяха обратното - че присъствието на домашен любимец успокоява и „вика“ съня. А мъркането на котето и топлината на животните бе определено като сънотворно.

Анкетата сред французите сочи, че 12% спят с децата си в една стая, 17% - с домашен любимец, а 50 на сто споделят леглото си с партньор.
Проучването сочи, че77 % предпочетат да спят в компания. И едва една трета се отделя в съседна стая, за да се спаси от хъркането на половинката си.
25% от анкетираните спят заедно с децата си до петата година, водени от различни мотиви. Било, защото хлапетата се страхуват да спят сами, защото нямат достатъчно място или по здравословни причини. А 17% спят в компания на домашен любимец.

Това обаче пречи на повечето, според личните им признания. Едва 13 процента оценяват присъствието на пухкавата топка между чаршафите като успокоение и приятна компания.
Французите явно са по-особени хора - хем вкарват в леглото си деца, съпруг, животни, хем се оплакват, че това им пречи. 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа