Смартфони и таблети променят структурата на мозъка

Резултати от най-мащабното проучване сред подрастващи в САЩ

10 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Продължителното стоене пред екраните на смартфон, таблет или компютър, променя структурата на мозъка на подрастващите, сочат първите резултати от най-мащабно проучване в САЩ, което е спонсорирано от правителството с над 300 милиона долара.
Националните институти за здраве направиха 10-годишно проучване. Те интервюираха над 11 хиляди деца на възраст 9-10 години, за това колко време прекарват с видеоигри, пред екрана на смартфона, таблета или компютъра. Успоредно с това направиха и скенер на мозъка им. След което съпоставиха резултатите и анализираха данните.

В предаването „60 минути“ на телевизионния канал CBS шефът на проучването Гайя Доулинг обяви предварителните резултати от проучването. 
Те сочат, че деца, които използват електронни устройства повече от 7 часа на ден, имат промени в мозъка – външният слой на мозъчната им кора изтънява. Известно е, че в този участък на мозъка става обработването на информацията, която идва от сензорните ни органи.
Промени се наблюдават и при по-големите деца, а какво остава за 9-10-годишните, коментират учените.

„Засега не можем с точност да кажем, че този ефект настъпва именно заради прекомерното използване на електронни устройства. Още не знаем това дали е добре или се отразява зле на децата. Ще можем да сме по-категорични, след като по-продължително време наблюдаваме тези деца“, поясни Доулинг.

Учените също установиха, че деца, които прекарват пред екраните повече от 2 часа на ден, по-лошо се справят с тестовете за речево и мисловно развитие.
Екипът се надява да завърши проучването и да успее да даде отговор на въпроса, който най-много вълнува родителите – дали увлечението на децата по електрониката, е истинска зависимост, както наркоманията, например. И, ако децата дълго време стоят пред екраните, какви са трайните промени върху емоционалното и психическо им развитие.

Източник: deti.mail.ru , адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа