Спането с отворена уста вреди на детето

Какво да направим, за да улесним дишането

20 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Забелязвате, че детето спи с отворена уста. Ако има хрема и носът е запушен, има обяснение. Щом хремата премине, то отново ще спи спокойно, и ще диша през носа. Случва се често и при деца с астма.

Има случаи обаче, в които малчуганът винаги спи с отворена уста. Това е лошо за хигиената на устата, предупреждават специалисти.
Когато е спало с отворена уста, на сутринта се буди със пресъхнали лигавици. 

Понякога обаче са налице и други здравословни проблеми, свързани с неправилното дишане. Това сочат резултати от новозеландско проучване, публикувано в Journal of Oral Rehabilitation.

Какви са последиците

Спането с отворена уста води след себе си не само до пресъхване на устата на сутринта, но също така до сухота в гърлото и бронхите. С течение на времето това има лоши последици - улеснява възпаленията и води до развитие на алергии.
Този навик се отразява зле и на зъбите. Спането с отворена уста променя pH и нарушава алкалното равновесие - прави го по-кисело. Състоянието може да се сравни с пиенето на газирани напитки или на портокалов сок. То улеснява разрушаването на емайла на зъбите и води до появата на кариеси.

Какво може да се направи
- Важно е детето да диша през носа. Това става по-лесно, ако то спи на страни или по корем. Докато, ако то спи по гръб, обикновено спи с отворена уста.

- Стаята трябва да е проветрена, въздухът влажен, а температурата да не е над 20 градуса. Най-добре е да е 18-19, а прозорецът да е отворен.

- Проветрявайте редовно и мийте стаята (почиствайте редовно прах от мебелите, мийте пода, редовно сменяйте спалното бельо)

 - Използвайте уред за пречистване на въздуха.

Изтотчник: parents.fr, адаптация ​Мона Василева

Коментари
Последни видеа