СЗО: Дайте на жените повече време за раждане

Родилките не трябва да бъдат мълчалив обект в ръцете на лекарите

19 февруари 2018 г.

Снимка: wikimedia.org

Експерти от Световната здравна организация стигнаха до извода, че по време на раждане жените често са подложени на ненужни и дори - вредни процедури и вмешателства, съобщава reuters.com.

Днес във всички родилни домове по света е прието да се счита, че при нормално раждане шийката на матката трябва да се разкрива със скорост един сантиметър на час. Този стандарт е установен още през 1950 г.

Но, както показват научните изследвания, проведени през последните 15 години, нормалното естествено раждане може да протече с много по-малка интензивност, при това без никаква вреда за здравето на майката и бебето.

Затова Световната здравна организация стигна до извода, че приетите стандарти са далеч от реалността и е редно да се откаже от тях. „Този стандарт не важи за всички. Всяка жена е уникална, някои раждат по-бавно и все пак това също е нормално вагинално раждане“, каза д-р Олуфеми Оладапо, глава на департамента по репродуктивно здраве и проучвания към СЗО.

Правилата, които се отнасят за скоростта, с която трябва да протича раждането, водят до ненужни вмешателства, които спокойно могат да бъдат пропуснати, като цезарово сечение или венозно вливане на Окситоцин за ускоряване на раждането. Ситуацията, в която според лекарите жената напредва твърде бавно в родилния процес и решават да направят цезарово сечение, е твърде разпространена във всички страни по света. А както показват изследванията, при цезаровото сечение има негативни последици както за бебето, така и за майката.

Вместо ориентирът да бъде скоростта на разкритие на шийката на матката по сантиметър на час, от СЗО предлагат друго – пет сантиметра разкритие през първите 12 часа от настъпването на контракциите за първескините и също толкова, но през първите 10 часа за вече раждалите жени. През цялото време състоянието на жената и сърдечните тонове на бебето трябва да бъдат следени.

СЗО подчертава, че родилките не трябва да бъдат мълчалив обект в ръцете на лекарите. „Ние искаме жените да бъдат в ситуацията на информиран избор, те трябва да участват във взимането на решения, които се отнасят за хода на раждането им“, заяви Оладапо.

Родилките трябва да имат възможност да избират в каква поза искат да раждат и трябва да им бъдат предоставяни обезболяващи, ако пожелаят. Оладапо отбеляза също, че подобна процедура като епизиотомията, следва по възможност да бъде избягвана, тъй като носи повече вреди, отколкото ползи.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа