Тъкани, попили цигарен дим, излъчват отрови

Индиректното въздействие вреди на имунитета

04 май 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Известно е, че и пасивното пушене ни излага на риск.
Американски учени обаче установиха, че дори димът, който са попили пердета, дамаска, килими носи вреда за околните. 
Екип от университета в Бъркли изследва индиректното въздействие на цигарения дим и прави опити с мишки. Те проучват влиянието при физически контакт с определена материя, която е попила съставки от дима – като мокети, килими, възглавници и др.
Това е така нареченото "трета ръка" излагане на цигарения дим. И, ако влезете в апартамента на пушач, без сами да съзнавате, също ставате "жертва" на индиректното въздействие на цигарите, не защото вие пушите, нито от дима, който може да вдишате, ако стоите близко до пушач, а съвсем, съвсем опосредствено – чрез тъканите, които са "всмукали" отровите и продължават да ги излъчват.
В продължение на 3 седмици американските учени излагали мишки на "следи" от дим в дрехи и тъкани. В резултат на това гризачите отслабнали, били отчетени промени в кръвта, които са сигнал за възпалителни и алергични реакции – настъпили изменения и в белите кръвни телца.

"Промените се отчитат при новородените 14 седмици след като те са били в контакт със замърсени повърхности, а при възрастните – след 2 седмици", обясняват учените на страниците на  Scientific Report.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа