Учени: Депресията на майката увеличава 2 пъти риска от аутизъм при детето

Експертите установиха връзка между психичното здраве на майката и аутизма

20 април 2022 г.

Снимка: Getty

Близо половината майки на деца с разстройства от аутистичния спектър са страдали от депресия по време на бременността или през първите три години след раждането. Ако е в депресия, тя не обръща достатъчно внимание на бебето, а осигурява само механична грижа за него.

Емоционалното откъсване на майката потиска развитието на детето

Хлапето се научава да се справя без вниманието на майка си и се затваря в себе си.

Ново проучване потвърждава, че ако майката страда от психично разстройство, рискът детето ѝ да е с аутизъм се удвоява.
В допълнение към депресията има и други доказани фактори, които допринасят за появата на аутистичните разстройства: възраст на майката, социален статус и бедност.

Учените обаче отрекоха ефекта на антидепресантите, които приема майката, върху плода.
В предишни проучвания учените направиха шокиращо откритие: приемането на антидепресанти по време на бременност увеличава риска от аутизъм при децата с 87%. Особеро фатално се отразяват антидепресантите през 2-ри и 3-ти триместър (критични периоди за развитието на мозъка на детето), установи Аник Берар, световноизвестен експерт в областта на фармацевтичната безопасност.
Новото проучване обаче отрече тази връзка.
Учените стигнаха до заключението, че

аутизмът е свързан със състоянието на майката, а не с лекарствата, които тя приема

Според проучването около една четвърт от майките с психични разстройства са приемали антидепресанти по време на бременност. В същото време рискът от аутизъм при децата е същият, както при тези, които не са лекували заболяването си.
Затова лекарите съветват майките да не пренебрегват психичното си здраве и след консултация със специалист, да си пият лекарства без страх за здравето на детето.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.