Учени откриха още едно предимство на кърмата

Спира множенето на лошите бактерии в устата за 24 часа

19 декември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Майчиното мляко поддържа здравословна флора в устата на бебето. Много са ползите от кърменето за бебето. Австралийски учени от университета в Куинсланд добавиха още едно предимство. Доказаха, че кърмата блокира развитието на така наречените „лоши“ бактерии в устата на бебето.
Известно е, че микробиомът в устата на възрастния човек е постоянен. При кърмачето обаче това обаче не е така. Той се променя през първите месеци от живота му и зависи от храната, която новороденото приема. А добрата флора в устната кухина определя здравето на бебето - тя оказва влияние на цялата храносмилателна система – на червата и стомаха.

Майчината кърма, в съчетание със слюнката на бебето, спира множенето на лошите бактерии в продължение на 24 часа след кърменето, установи екипът на д-р Ема Суини, ръководил на проучването. 
„Кърмата освобождава мощни антибактериални съставки, които взаимодействат със слюнката на бебето и му осигуряват активна антибактериална защита поне за 24 часа“ , обяснява тя. 
Така в устата на кърмачето има превес на „добри“ бактерии, които намаляват риска от инфекции в най-ранните етапи от живота.

Източник: parents.fr, адаптация Мона Василва

 

Коментари
Последни видеа