Учени: Замърсеният въздух причинява косопад

Два пъти над нормата са нивата на азотен диоксид в София

11 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Високото ниво на замърсяване на въздуха сериозно увеличава риска от косопад и в крайна сметка може да доведе дори до оплешивяване.
До този извод са стигнали корейски учени от The Future Science Research Centre , които докладваха за резултатите от свое изследване на конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология.
Те допускат, че намиращите се във въздуха фини частици влияят негативно на човешката коса като снижават количеството на четирите основни белтъци, които отговорят за растежа и здравината на косата. За потвърждаване на своята хипотеза те провели експеримент, резултатите от който показали, че догадката им е в правилна насока. 
Колкото по-високо е замърсяването на въздуха, толкова повече намалява количеството на протеини в клетките.
Според учените хората, които живеят в големи градове или недалеч от промишлени предприятия, са изложени на по-голям риск от оплешивяване. 
София също се подрежда сред тях.
С два пъти над нормата са завишени нивата на азотен диоксид. Данните са от платформата AirBG. Според тях основната причина е автомобилният трафик.
Пробите се събират за около четири седмици чрез дифузионни тръби, които се разполагат на места с интензивно движение. Тръбите са разположени в 30 точки на града. 
Резултатите от проучването сочат, че дори и през лятото, когато градът е полупразен, има сериозно завишение над нормата в 18 точки, съобщи Стефан Димитров от AirBG, цитиран от БНР.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.