Ученик усъвършенства медицинската маска

С изобретението си стана звезда в мрежата

11 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Канадски ученик се прочу като талантлив изобретател. Той се включи в списъка на хората, които се борят с пандемията на коронавируса по света – кой с каквото може.
Повечето спазват карантина, стоят си вкъщи, за да се ограничи разпространението на вируса. Други реорганизират производството – правят дезинфектанти, предпазни маски, шлемове, за да помогнат на лекарите и на целия медицински персонал, който е на първа линия в борба със заразата.

Канадският ученик Куин Рони откри как маските, които медиците носят по-цял ден, да станат по-функционални. Той установил, че всички медици се оплакват, че от носенето им по лицата остават следи, а ушите ги болят.
Куин измисля как този проблем да бъде решен.
Той създава компютърен модел на приспособление, което разпечатва на домашния 3D- принтер.

Снимка: фейсбук 

С този удължител маската се стяга толкова, колкото е необходимо, без да опъва и да се впива. Тя прилепва плътно по лицето, но натискът може да се регулира като положението на удължителя се променя.

За ноу-хауто на ученика в социалните мрежи разказа майка му Хизер Рони, която публикува и няколко снимки на изобретението.


 

Куин отвръща на молбата на местна болница за помощ и създава  допълнителни „щитове за уши“, за да не се измъчват медицинските работници, които са принудени да носят маска по цял ден. Момчето пуска в производство своя 3D-принтер и успява да им ги осигури.

Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа