Властите на Алабама забраниха абортите

Невъзможни са дори след изнасилване или инцест

15 май 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Властите на американския щат Алабама, които традиционно се отнасят към представителите на консервативния юг, приеха закон за тотална забрана практически на всички аборти. Той напълно противоречи на традиционната система на западните ценности, приета в голяма част от развитите страни по света. В съответствие с постановлението, прието с 25 гласа „за“ и 6 „против“, в щата Алабама се забраняват аборти по всякакви причини, включително при бременност след изнасилване и дори в резултат на инцест (сексуално отношение между членове на едно семейство или един род, наричано още "кръвосмешение" - бел. ред.).

Не се разрешават аборти и в случай на диагностика на плода с каквито и да било вродени аномалии, съобщава ВВС. Единствено се прави изключение, ако има непосредствена опасност за живота на майката. Само в този случай лекарите ще имат правото да извършат аборт.

Местните законодатели преимуществено представят консервативните републиканци. Отбелязваме, че Алабама далеч не е първият американски щат, който предприе толкова жестоки мерки. Ограничения при извършването на аборти вече са въведени в 16 американски щата през тази година, като последно това се случи преди дни в Джорджия. В последния случай се забранява аборт при наличие на сърдечен ритъм, отчетен след ултразвуково изследване.

Властите в щата Алабама забраняват доброволно прекъсване на бременността на какъвто и да било стадий от нея. Така местните жителки ще се налага да пътуват до други щати или страни, близо до САЩ, ако желаят да прекратят бременността си.
Отбелязваме, че статистиката за абортите в Алабама не се различава от данните в други американски щати.

Най-удивителното в закона е подвеждането под отговорност на лекарите, участвали в незаконен аборт. За „опит“ за прекъсване на бременност медиците отиват в затвора за срок от 10 години, а при пълно провеждане на процедурата – за 99 г.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа