Занятия с музика предизвикват чудеса в мозъка

У децата образуват нови нервни връзи

01 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Занятията с музика спомагат за образуването на нови връзки в мозъка на децата и е възможно да могат да облекчат симптомите на аутизъм. За новото си изследване Обществото по радиология на Северна Америка разказва в прес-съобщение. “Известно е, че заниманията с музика са полезни за деца с подобни разтройства“, казва Пилар Диез-Суарез, главен рентгенолог на детската болница „Федерико Гомез“ в град Мексико. „Но това изследване ни позволи по-добре да разберем как точно се променя мозъка и къде се образуват нови връзки.

Изследователите изучили 23 психично и неврологично здрави деца на възраст пет-шест години. Всички участници в изследването не са се занимавали с музика по-рано. Преди и след музикалните занятия мозъкът им е изследван с помощта на дифузионна томография – способ, който позволява да се измери разсейването на молекулите на водата в тъканите на мозъка и въз основа на получените данни да се направи негов триизмерен модел.

Девет месеца след началото на свиренето с бумуокърс (музикални инструменти във вид на леки, ярки, пластмасови тръби, които при удар една в друга издават приятни и мелодично наситени звуци) и перкусии, всяка от които съответства на определена нота, резултатите от томографията показали ръст на нервните влакна в различни области на мозъка.

Изследователите се надяват, че резултатите от изследването могат да бъдат използвани за лечението на такива разтройства като аутизъм и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Коментари
Последни видеа