Защо първата хрема на бебето продължава по-дълго

Учените с отговор

16 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Хремата на бебето може да продължи две седмици, но може да се проточи и повече.
Дали това ще се случи зависи от вида на бактериите, които населяват носната му лигавица. Има такива, които я правят по-продължителна. Проблемът е, че именно тези респираторни инфекции през първата година от живота, предразполагат към развитие на астма в по-късна възраст.

Швейцарски учени от университета в Берн изследват бактериите в носната лигавицата на 200 кърмачета, за да установят защо при едни хремата продължава по-дълго, отколкото при други. 
Известно е, че хремата при кърмачетата продължава средно около 2 седмици. На третата бебето трябва да е оздравяло и да няма и следа от сополи.
Това се случва обаче само с тези, които имат разнообразна носна флора, без присъствие на две бактерии - Moraxellaceae и Streptococcaceae, установиха швейцарските учени, цитирани от Parents. fr. 
Ако хремата на бебето продължи повече от 3 седмици, носната лигавица е населена предимно с бактериите Moraxellaceae и Streptococcaceae, установило проучването. 
Именно тези две бактерии подклаждат възпалението и създават риск от усложняване на хремата, която в началото е била напълно банална.
От друга страна има пряка връзка между честотата и продължителността на респираторните инфекции на бебета под 1 година и риска в бъдеще детето да страда от астма.
Тази зависимост обаче все още не е разгадана от науката.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа