Защо забравяме детството си

И помним само определени неща

27 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Вече стана ясно в какъв момент човек забравя детството си. Оказва се, че има определена възраст, когато човешкият мозък се преустройва и повече не помним ясно себе си в детските години, пише news.rambler.ru.

Много хора споделят парадокса, че трудно си спомнят каквито и да е преживявания от първо лице, когато са били малки, дори и най-силните емоции от тогава избледняват и изглежда невероятно да ги съотнесем към себе си.

Учените решиха да изяснят в какъв момент от възрастта настъпва процес на изтриването на информация от детския ум, както и провели цяла серия експерименти, за да разберат и изяснят как протича този процес. Оказва се, че на около 7-годишна възраст мозъкът на човека започва да работи по друг начин.

Изследователите твърдят, че всичко, което се е случило до тази възраст, просто се изтрива от паметта на човека, остават само непълни спомени, останалото се съдържа само на подсъзнателно ниво. Медиците наричат процеса "детска склероза" и твърдят, че това е доказателство за ограничеността на човешката памет.

За да се съхрани новопостъпилата информация и да бъде задействана в бъдеще, организмът освобождава място за нови спомени.

След това хората помнят части от събития, които са им се случили, както и някои много ярки спомени. Този процес според учените е необходим за нормалното развитие на човешкия мозък в зряла възраст. В противен случай биха могли да се наблюдават нарушения в паметта на по-късни години.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа