Затваряйте капака на тоалетната чиния, преди да пуснете водата

Пази от разпространение на Covid-19, според китайски експерти

23 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Преди да пуснем водата в тоалетната, е важно да затворим капака, предупреждават учени, цитирани от MedScape. 
Това е прост начин да намалим риска от зараза и от разпространение на голямо количество вируси, които от фекалиите и урната се разпръскват с водната струя във въздуха.
Защо там би могло да има коронавирус?
Учените обясняват: COVID-19 е респираторна инфекция, която се разпространява основно с капки при дишане, кашляне, кихане от болния към здравия човек. Заразата обаче може също така да се разпространи и чрез фекалиите – особено, ако забравяме да пуснем капака на тоалетната чиния, приди да натиснем бутона на водата.

Проучване на китайски специалисти, публикувано в сп. Gastroenterology сочи, че коронавирус може да има и във фекалиите, защото той има способността да прониква и в храносмилателната система. Нещо повече: той се открива там дори, след като пробите на вирусоносителите вече са отрицателни.

"Затваряйте капака!", съветват учените, за да избегнете риска вирусни частици да попаднат по повърхностите в банята, по кърпите за лице и четките за зъби. Пуснатият капак намалява до 80% частиците, които се разпръскват с водната струя.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа