Отрови в ученическите пособия

Писалки, флумастери, лепила излъчват алергени

Снимка: Shutterstock

Писалки, флумастери, моливи и лепила излъчват опасни химични вещества. Много от ученическите пособия съдържат съставки, вредни за здравето на децата. Те натоварват ендокринната система, имат токсични и потенциално канцерогенни съставки, съобщава yahoo.com, позовавайки се на резултати от френско проучване.

Малко преди началото на учебната година, когато родителите масово пазаруват ученически пособия, френската асоциация „UFC-какво да изберем“ алармира за опасностите от някои принадлежности и най-вече от флумастерите и „ароматните“ писалки. Според проучването 19 от изследваните 52 продукта съдържат „палитра от вещества, които са потенциално опасни“, защото натоварват ендокринната система, съдържат канцерогени или алергени.

И големите производители не правят изключение. Сред тях са писалките и ароматизираните флумастери с марката Bic, които съдържат алергени. Също така и резервните капсули с мастило Waterman както и на Paper Mate, чийто оцветител е с по-високо от допустимото съдържание на метилизотиазолинон - консервант, който е мощен алерген.

Рискът идва от това, че децата често лапат и гризат ученическите пособия. И така потенциално опасни вещества могат да попаднат в организма им с мастилото или с капка лепило върху кожата.
„Постоянният досег с тези алергени през ученическите години може да доведе до повишаване и създаване на свръхчувствителност и истинска алергия към много вещества", предупреждават учените.

Бебешките играчки и продуктите например са в различна категория и отговорят на строги критерии за производство без алергени. Докато ученическите пособия – не. Няма европейски, нито национален закон, който да регламентира какво не може да съдържат – нито пък има задължение те да носят надпис: „произведено в CE“ . 
От асоциацията настояват от пазара да бъдат изтеглени ароматните флумастери "Giotto Turbo Scents" на Bic , защото съдържат 100 пъти над допустимото един вид мощен алерген.

Мона Василева
 

 

Коментари
Последни видеа