Баскетбол от ранна възраст? Възможно е

Още на 5 години детето може да започне тренировки

Снимка: Guliver / i Stock

Ако търсите физическо занимание, което да вдигне детето ви от дивана, баскетболът е спорт, с който може да се стартира в ранна възраст, уверява livestrong.com.

Има баскетболни програми, в които се започва работа с деца дори от 5-годишна възраст. При най-малките фокусът е върху развитието на основни физически качества.

Въвеждането на правила по време на игра обикновено започва при групи на възраст 7-9 години, а като достигнат четвърти и пети клас, децата вече имат възможност да се включват в отборна игра срещу съперници.

Заниманията с баскетбол в ранна възраст развиват психически. Отборната игра помага на малките да завързват нови приятелства и да влизат в по-чест контакт със свои връстници. Отборните спортове също така са ценни за развитието на комуникационни качества, бързи реакции и преодоляване на препятствия в динамична среда.

Съревнованията също така подготвят най-малките как по-добре да приемат победите и загубите после в живота. По този начин баскетболът помага за цялостното подобрение на психическото здраве на детето и го въоръжава с важни качества и стратегии, приложими както в училище, така и у дома.

На възраст между 6 и 17 години децата обикновено имат нужда да бъдат физически активни поне по 1 час на ден. Според американските Центрове за контрол и превенция на болести (Centers for Disease Control and Prevention) по-интензивни упражнения се препоръчват три пъти седмично, а въвеждането на детето в баскетбола е идеален начин да получава своята редовна доза физически упражнения през седмицата за цялостното физическо здраве.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа