Има ли връзка между големината на главата и интелекта

Учените със забележително изследване

Снимка: Guliver / iStock

Изследователите от университета в Единбург анализирали данни от британската Биобанка, които се отнасят за 100 000 жители на Великобритания, пише в. The Independent. Там се съхраняват повече от половин милион проби от кръвта, урината и слюнката на хора на възраст между 37 и 72 г.

Освен това, тези хора са предоставили информация за физическите си параметри при раждането, данни за родителите си, начина на живот, кариерата, успеваемостта и т.н.

Щателният анализ показал, че между размера на главата при раждането и академичните успехи в бъдеще в живота съществува пряка връзка. Колкото по-голяма е главата, толкова по-големи са шансовете за това нейният притежател да има високи оценки по математика и литература в училище и научна степен, когато порасне.

Изследователите посочили и 17 гена, които едновременно отговарят за работата на мозъка и за психическото и физическо здраве.
Резултатите от изследването потвърждават съществуващата теория за това, че по природа здравите хора имат по-висок интелект“, отбелязва авторът на изследването Саския Хагенаарс.
В допълнение – обиколката на главата на новородено момченце средно е 36 см, а при момиченцата е 35 см.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа