Полезни упражнения, с които да стимулираме детските сетива

Станислава Чуринскиене със стратегии за по-добра сензорна интеграция

Снимка: Shutterstock

Допир, зрение, вкус, обоняние, слух, усещането за собственото си тяло и гравитацията - това са сензорните преживявания. Обединяването на всички тези усещания, идващи отвън и преживявани с тялото, се случват чрез процеса на сензорната интеграция.

Доброто интегриране на сензорите e предпоставка за успешно развиване на фината и общата моторика, общуването, интелекта, моторното планиране, речта. При повечето хора сензорната интеграция се извършва автоматично, без усилие, но при накои деца тя се случва по-трудно и има нужда от стимулиране. (Вижте симптомите на сензорно-интегративна дисфункция тук.)

Как да улесним сензорната интеграция на децата ни? Можем да я подпомагаме от първия им ден с прости, всекидневни дейности и целенасочена игра. Важно е децата да получават достатъчно стимули от средата, които им помагат да усещат и осъзнават сетивата си. Ето няколко прости стратегии за тази цел:

Тактилни стимулации (стимулации чрез допир)

Сензорен масаж - ако детето е под 2 години, вземете по-груба ръкавица за баня и мека кърпа и редувайте търкане на тялото му първо с грубата текстура, а после – с по-нежната. „Четкайте” отгоре надолу крайниците, двете страни на гръбчето и корема поне по 10 пъти. Ако детето е над 2 г., направете същото, но с по-твърда и по-мека четка.

Ставна компресия - хванете пръста над кокалчетата и в основата му. Натискайте десетина пъти в двете противоположни посоки така, че ставите да се притискат. Повторете го с всички стави на ръцете – китка, лакът, рамо, а после преминете към пръстите на краката, глезени, коляно и тазобедрената стави.

Игра с балони - напълнете балони със субстанции с различна консистенция: чакъл, бобчета, стъклени топчета, гел, брашно, кафе на зърна, пясък. Нека детето си играе с тях и усеща различната консистенция с дланите си.

Тактилна стена - направете му дъска, покрита с различни повърхности – мокет, меки тъкани, шкурка, парчета релефни тапети. На малкото дете ще му хареса да ги докосва.

Окуражавайте го да ходи босо по различни повърхности – трева, пясък, мокет, плочки, балатум.

Килимчетата за активна гимнастика вършат страхотна работа при деца под 10 месеца

Стимулиране на вестибуларната система - сложете детето да седне на най-обикновен офис-стол. Въртете го по часовниковата стрелка, после сменете посоката. Правете го толкова бързо, колкото детето може да понесе, без да се уплаши и да изпита неудоволствие. Постепенно то ще свикне и скоростта ще се покачва.

Купете му детски батут и го насърчавайте да ходи по него от най-ранна възможна възраст. С времето малкото ще премине и към подскачане.

Закрепете здраво широка дъска на около метър височина (например, върху два стола или върху две малки масички) и помогнете на детето да мине по нея. Първоначално то ще се страхува и ще има нужда да го държите за ръка. Постепенно ще свикне.

Давайте му възможност да се катери по шведска стена. Домашно скована, закрепена на стената в хола или детската стая, също върши работа.

Карането на баланс – колело е отлично упражнение за вестибуларния апарат, което ще даде възможност на детето по-лесно да премине и към велосипед с педали.

Стимулиране на слуха

Пуснете любимите му песнички с образ (например, в ютюб), но със слушалки. Постепенно изключвайте образа, нека детето свикне да слуша музика без едновременно да се концентрира върху образите от клиповете.

Четете му кратки приказки и сочете картинките. Постепенно скрийте картинките, заставайте зад гърба на детето, нека то слуша само думите.

В следващ материал ще представя системите „Брейн джим” и „Брейнбаланс” като средство за стимулиране на доброто детско развитие.

Станислава Чуринскиене е специалист по ранно детско развитие, както и член на Българското дружество по авиационна, морска и космическа медицина, stanislava.ciurinskiene@abv.bg

Коментари
Последни видеа