МОН: учебното помагало с хамбургерите е старо, ще се преработи

Facebook гневът около урока с търговско позициониране за IV клас

18 октомври 2016 г.

Снимка: Facebook

"Помагалото „Чета и разбирам“ за IV клас е било отпечатано през 2013 г., когато Законът за народната просвета не е забранявал наличието на продуктово позициониране в учебното съдържание. В новия Закон за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1 август тази година, има изрична разпоредба (чл. 152, ал. 2), според която в учебниците, познавателните книжки и учебните помагала, които са част от учебни комплекти, не може да има търговска реклама. МОН проведе разговори с издателя на учебното помагало и получи уверения, че същото ще бъде преработено."

Това се казва в уточнение на страницата на Министерството на образованието и науката по повод взрива от емоции, който предизвика постът на журналиста Мартин Карбовски във Facebook.

"Искам да питам Кунева - мамавистара - абе какво правят шибаните вериги за бързо хранене в учебника за четвърти клас?!? Вашта мамаимпериалистическа!!", пише Карбовски над този кадър. Снимка: Facebook

Над 5800 души реагираха недоволно, публикацията е споделена повече от 3500 пъти.

Недопустимо е в учебно помагало за 10-годишни да се рекламират вериги за бързо хранене, смятат повечето от тях. Има и коментари, че в текста няма нищо лошо, след като се обяснява, че именно хамбургерите в тези вериги са вредни, а също и че това не е точно учебник, а помагало, което не е сред задължителната учебна литература.

Но като цяло хората са гневни и притеснени от откровената реклама, на която се вижда и интернет страница на производител на този тип сандвичи.

От ведомството уточняват още: „Министерство на образованието и науката вече няма да одобрява учебните помагала, които подпомагат предучилищното и училищното образование, и ще се предлагат свободно в търговската мрежа. В тази връзка екипът на МОН призовава издателите да проявяват необходимия професионализъм и отговорност при изработването на учебните помагала. Отново приканваме учителите, разумно и отговорно да използват по-голямата свобода, която новият закон им дава, като особено внимателно подбират учебните материали, по които ще преподават."

От МОН припомнят още, че в момента се провеждат процедури за одобрение на нови учебници по новия учебен план и учебни програми, като в съответствие с поетапното им влизане в сила се провеждат процедури за одобрение на учебници за I и V клас. До момента приоритетно са били одобрени учебници по история и цивилизации за V клас в съответствие с новата учебна програма по този учебен предмет, която е напълно различна от досегашната. През следващата година ще бъдат открити процедури за нови учебници за II, VI и VIII клас.

Марина Атанасова

 

 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.