Учени: Мъжете ще могат да раждат още „от утре“

Благодарение на съвременните технологии в медицината

Снимка: Shutterstock

Съвременните технологии могат да помогнат на мъжете да зачеват и износват бебетата буквално още "утре". Това съобщи президентът на  Американската асоциация по репродуктивна медицина, цитиран от The Independent.

Според д-р Ричард Полсън благодарение на развитието и напредъка на съвременните репродуктивни технологии е възможно мъжът да зачене и да износи бебе, след като му бъде трансплантиран детероден орган - матка.

„Подобна трансплантация е възможна да се направи както на жена, така и на мъж. Тази операция ще даде шанс на мъжете и вероятно ще има интерес към нея, тъй като много трансджендър хора искат да сменят своя пол и да станат родители , обясни д-р Полсън, като добави: "И това може да стане буквално още утре. Наистина има определени трудности, но няма сериозни пречки тази процедура  да се осъществи.“

Това, че формата на тази при жените и при мъжете е различна, няма да създаде затруднения, защото има достатъчно място за утробата и за развитието на детето, поясни специалистът по време на ежегодната среща на специалисти по репродуктивна медицина в Сан Антонио, щата Тексас.

Ще има, разбира се, и куп други усложнения.
Мъжете, които ще раждат след смяна на пола, ще разчитат единствено на цезарово  сечение. А, за да протече бременността нормално, те ще трябва да са на хормонална терапия.

Експертите обсъждат още и етични въпроси, които са също така сложни.

Те обясняват, че засега трансплантацията на матка и при жените е в начален етап и все още е експериментална процедура.
 В света до този момент са направени едва 9 успешни трансплантации. Като най-успешни в това направление са шведските лекари.  

Мона Василева

Коментари
Последни видеа