Как тиктака биологичният часовник при мъжете

Защо е по-добре да имат деца преди 35-ата си година – анализ на изследвания от 40 години насам го доказва

Снимка: Guliver/iStock

Мъжете е по-добре да имат деца преди 35-ата си година - това е категоричното заключение на американски изследователи от университета Rutgers. След 40-годишна възраст плодовитостта на представителите на силния пол намалява, затова тези, които тогава искат да станат бащи за първи път, трябва да знаят, че са възможни усложнения през бременността на партньорките им.

Експертите получиха доказателства, че както жените, така и мъжете имат т. нар „биологичен часовник“ в своите тела, след като мета-анализ на научни изследвания от последните 40 години установи, че мъжете над 45 години са с много по-ниска фертилност от по-младите.

Но по-важното е, че ако тези мъже все още опитват да имат деца, партньорките им се сблъскват с много по-висок риск от прееклампсия или високо кръвно налягане по време на бременността, а също и с гестационен диабет и преждевременно раждане.

Децата на бащите на възраст е по-вероятно да бъдат родени преждевременно, и е по-вероятно да бъдат с общо влошаване на здравето и тегло под нормата. Такива деца са по-склонни към конвулсивни припадъци, сърдечни нарушения и вродени дефекти. За съжаление, при тях по-често се срещат тумори и аутизъм.

Науката не е наясно как точно влияе възрастта на бащата за наличието на тези негативни здравословни явления, но е установен факт, че при по-възрастните мъже има естествен спад в нивата на тестостерон. Това означава, че по-ранно зачеване или поставяне на сперма в банка за съхранение може да намали рисковете за здравето на майката и нероденото дете, пише медикфорум.

 

Коментари
Последни видеа